Tarmen & huden!

När ska vi behandla huden inifrån och varför?

Kroppen är som ett kretslopp – Se på dig själv som en liten fabrik. Om vi äter något som vi inte tål så fungerar matsmältningen dåligt och vi får mer avfall. Alltid när vi äter något produceras gifter precis som i en fabrik. Det i sig är inget problem så länge det är ”tätt” i kretsloppet. Maten går in via munnen och avfallet kommer ut, ja vi vet var. Men det är när det blir ”pyspunka” i systemet som problemen uppstår. Mår inte slemhinnan bra, mår inte huden bra.
När vi äter något vi inte tål eller är känsliga för så fungerar matsmältningen dåligt det börjar med inflammation och irritation av slemhinnan i matsmältningskanalen. Med tiden börjar slemhinnan att brytas ned. Onormalt stora avstånd mellan cellerna i tarmväggen i tunntarmen tillåter upptag av giftiga ämnen i blodet som under friska omständigheter skulle avvisas och elimineras. Stora öppningar mellan tarmcellerna gör att bakterier, svamp, parasiter och deras toxiner, ej nedbrutna partiklar av mat och avfall passerar genom en skadad, hyperpermeable eller ”läckande” tarmvägg direkt till blodet. Efter kort tid blir levern överbelastad med främmande element och toxiner. Immunförsvaret försvagas efter att kontinuerligt blivit angripet av oönskade ämnen. Om levern inte klarar att bryta ner och avgifta kroppen från dessa toxiner så måste de deponeras på andra ställen i kroppen t ex i hud, muskler, leder, hjärnan, organ och körtlar. Därmed sprider sig tillslut inflammationstillståndet som började med irritation av slemhinnan i matsmältningskanalen till hela kroppen.
Man räknar med att 90% av alla kroniska symptom och kroniska sjukdomar har ett samband med dålig eller sviktande tarmhälsa. Visste du att ca 80% av ditt immunsystem är placerat inne i matsmältningskanalen? Det stämmer. Detta betyder att matsmältningskanalen är den viktigaste faktorn för din hälsa. Det är därför viktigt att vi blir mer uppmärksamma på vad tarmen berättar för oss.
En annan enligt mig avgörande orsak till de flesta ”envisa” och inflammatoriska hudtillstånd är obalans i våra fettsyror. Mycket enkelt beskrivet skulle vi kunna säga att Omega 6 som finns i stort sett i allt som lever och växer på jorden startar inflammation som på sätt och vis är bra, annars skulle vi bli uppätna av våra bakterier men problemet är att vi idag ofta har en obalans mellan Omega 6 och Omega 3. Om Omega 6 är startknappen så är Omega 3 stoppknappen för inflammationen. Vi bör därför ha en balans av start och stopp knappar.  Omega 3 finns i fisk och skaldjur samt i vissa växtoljor t ex linfröolja, olivolja och rapsolja. Problemet är dock att få tag på miljögiftsfri fisk och fina kallpressade oljor. Jag som de flesta andra är av åsikten att tillförsel av nyttiga fettsyror, liksom av aminosyror, vitaminer, antioxidanter, mineraler mm i första hand bör ske genom vår kost men det är få som har den tid det krävs för att hinna hitta råvarorna och bereda kosten. Där kan kosttillskott av hög kvalité vara ett alternativ.

Laga tarmen så lagar du huden!
Vi vet nu att näringsobalanser skadar tarmen och är ofta orsak till inflammationer oftare än bakteriella inflammationer. Om vi tar antibiotika för hudproblem som Akne, Rosacea och antibiotikan inte hjälper så beror problemen mest troligt på virus och/eller svamp också. Det är här vi behöver börja titta på hur vi kan behandla huden inifrån. Troligen orsakas problemen av en läckande tarm eller en tarm med ”pyspunka”
Vad kan vi göra:
Surt PH värde = Svamp trivs och ger dålig bakteria flora. Zink & C-vitamin dödar svamp men vi vill också tillsätta Pro/Prebiotika. Behandlar vi svamp, behandlar vi även virus det är typ samma (väldigt enkelt beskrivet)
Tarm epitelets förnyelse tar ca: 4 dagar att jämföra med hudens cellförnyelse som tar ca 28 dagar, ögat typ 1 dag. Det gör att vi märker av resultatet av behandling först i tarmen innan vi ser det på huden. Ha tålamod. De flesta upplever klar förbättring redan efter 2-4 veckor.
Zink dödar svampinfektioner, höga doser av Zink kan man ta i 3 månader därefter måste vi balansera med koppar för att inte få bakteriella inflammationer. Vad är en hög dos? Vi rekommenderar 1 tsk på fastande mage. Eftersom Zink lagras i huden ses det inte i blodet och kan alltså inte mätas av blodprover. En vanlig kommentar från många jag träffar är att de varit på vårdcentralen och tagit alla prover och att de är bra. Men dessa blodprover mäter  t ex inte balansen mellan våra fettsyror och/eller annat som jag skrivit om här.
För att vi ska kunna ta upp näringsämnen oavsett om de kommer från kosten eller från ett kosttillskott är en fungerande tarm helt avgörande. Det finns inget mirakel piller eller mirakel dryck som viss reklam vill påstå. Men vi går gärna på det för vi vill hitta en enkel lösning på våra problem. Vi har nu under det senaste året granskat ett flertal olika märken av kosttillskott och hittat några vi tycker fungerar optimal tillsammans.
Denna text är ingen vetenskaplig text även om många av påståendena är vetenskapligt bevisade. Det är en sammanfattning av information som jag tillgodosett mig via diverse olika utbildningar, föreläsningar och litteratur. Men självklart även från egna erfarenheter och en stark tro att vi genom att ge vår kropp rätt förutsättningar till stor del kan påverka vår egen hälsa och vårt eget mående. 
Är du intresserad av hur vi kan hjälpa dig behandla huden inifrån boka en

 Eva Edström
 Belle Visage hud & kroppsvård AB

Hälsoanalys Hudvård från insidan 40 min inklusive ett blodprov där vi mäter din fettsyrebalans. Pris 995:-

Boka tid för
​​​​​​​konsultation/Hälsoanalys 40 min

Så här skulle vägen till frisk tarm & frisk hud kunna se ut!
(olika personer har olika behov så det finns inget facit) 

  1. Balansera fettsyrorna Omega 6 och Omega 3 för optimal tarmhälsa.
  2. Tillsätt Magnesium ihop med B6 för att kroppen/tarmen ska kunna ta upp näring optimalt. Har vi brist på magnesium så har vi ofta överskott av kalk som ger oss torr hy/förtidigt åldrad hy, kramper i benen mm.
  3. Tillsätt Zink vid visuella hudproblem som akne och Rosacea. Undersökningar visar att zink är ett av de mineraler som svenskar lider störst brist på och huden är ett av de rikaste organen på zink. Det är otroligt viktigt för sårläkningen samt cellförnyelsen i huden. Resultaten är enastående vid behandling av akne och eksem med zink. Balansen mellan zink och koppar påverkar också vår hormonbalans som reglerar talgkörtlarnas produktion av fett i huden.
  4. Tillsätt näring och Pro/pre biotika Mängder av studier har bevisat de probiotiska bakteriernas förmåga att kolonisera mag-tarmkanalen, vilket leder till enormt mycket gott.
  5. D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp kalcium i tarmen och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. D-vitamin bestämmer även utsläpp och insläpp i epitelet. Viktigt för en bra hudbarriär. D-vitamin gör oss piggare, gladare, smalare motverkar depressioner och hjälper vårt immunförsvar.
  6. Vitamin B3 är inte bara nödvändigt för frisk hud, hår och naglar - det avgiftar även kroppen och håller ämnesomsättningen igång samt är bra för blodtrycket.
  7. Kollagen är det huvudsakliga proteinet i bindväv i människokroppen för senor, ligament, ben brosk och hud. Kollagen utgör ca 30-35% av hela kroppen. 75% av kroppens proteinvikt och mer än 75% av huden består av kollagen. Förbättrar elasticiteten i huden och motverkar åldrande och torr hud.
  8. Viktigt är även att vi får i oss protein, proteinbrist kan ge hormonella obalanser. Hormonella obalanser visar sig ofta i huden.
  9. Gluten är en riktig bov. I stort sätt alla sädeslag motverkar upptag av Zink. Zinkens betydelse kan du läsa om ovan.  Undvik pasta och bröd samt se över din kost.  Det finns många bra recept på antiinflammatorisk kost. Pröva gärna att ta bort mejeriprodukter de kan ersättas med havre och soja produkter. Byt frukost mackan mot havregrynsgröt. Det finns många små enkla knep till friskare tarm, friskare kropp och vackrare hud.